FAQ

Bij een “gesloten” of “concentrisch” systeem vindt de aanvoer van de voor de verbrandingslucht noodzakelijke zuurstof en de afvoer van rookgassen plaats door één dubbele pijp die rechtstreeks naar buiten gaat. De verbrandingslucht wordt dus niet uit de ruimte gehaald waarin de haard staat. Groot voordeel is dat er via de buitenmuur kan worden aangesloten en er dus geen echt schoorsteenkanaal noodzakelijk is. De flexibiliteit van plaatsing is ook veel groter.

Dat is zeker verstandig. Een schoorsteen dient niet alleen in uitstekende staat te zijn om brandgevaar te voorkomen, ook de diameter, hoogte, aantal bochten, etc. zijn van belang om de haard of kachel goed te laten functioneren. Dit kunt U het best laten doen door een ASPB lid.

Een allesbrander bestaat niet. Stooktoestellen dienen altijd gestookt te worden met de daarvoor geëigende brandstof, een open haard is een houtgestookt niet afsluitbaar verbrandingstoestel. De moderne (gesloten) toestellen kenmerken zicht door een hoger rendement en een lagere uitstoot van schadelijke stoffen.

Berken, Essen en Beukenhout zijn zeer geschikte houtsoorten om mee te stoken. Ook Eiken kan prima worden gebruikt maar dit moet vaak langer drogen. Let op, veel hout is te nat om mee te stoken, u kunt het eventueel zelf controleren met een vochtmeter. Ideaal is tussen de 16 en 20% vocht.

Stooktips

Geen antwoord op uw vraag kunnen vinden?